Standardization Of The Recipe For Randang Daging As Traditional Food In Nagari Tapakis

Mifathul Nurul Huda(1), Elida Elida(2*),

(1) Universitas Negeri Padang
(2) Universitas Negeri Padang
(*) Corresponding Author




Abstract

This study aims to standardie the recipe for meat randang as traditional food in Nagari Tapakis both in terms of ingredients, seasonings, and processing methods. The differences in ingradients, seasonings and  processing methods make the result or quality of the meat range vary in terms of shape, aroma, texture and taste. This type of research is using a mixed method. This research was conducted in Nagari Tapakis, Ulakan Tapakis District, Padang Pariaman Regency. There are two data sources, quantitative, namely  10  trained panelists who know about randang and 5 limited panelists, namely a lecturer in Family Welfare Science, Faculty of Hospitality Tourism, Padang State University The qualitative data collection technique is the organoleptic tets questionnaire format.the results of the organoleptic tets for the meat randang recipe were a fairly square shape, the color of the meat and the randang bran was quite blackish brown, the texture oh the meat was quite soft, the texture of the randang bran was quite dry and oily, the taste of the meat was pervasive and the taste of the randang bran was savory

 

 

 


Keywords

Standardization, Quality Randang, Nagari Tapakis

References

Buku Panduan Penulisan Tugas Akhir Fakultas Pariwisata dan Perhotelan Universitas Negeri Padang. (2016).

Departemen Pendidikan Nasional Universitas Negeri Padang.

Hasan Alwi, dkk. 2002. Kamus Umunm Bahasa Indonesia. Jakarta: Balai Pustaka

Elida. 2012. Peralatan Pengolahan Makanan. Padang: UNP.

Elida. 2012. Festival Rendang Padang 2012 dan Lomba Cipta Lagu Tentang Rendang.

Khairani, D., & Elida, E. (2020). Standarization Of The Recipe For Randang Daging As Tradisional Food In Nagari

Sungai Tanang. Jurnal Pendidikan Tata Boga dan Teknologi, 1(3), 155-162.

Mulyani, Y. R., & Elida, E. (2020). Standarization Of Randang Meat Recipe As Traditional Food In Nagari

Tabek Panjang Agam Regency. Jurnal Pendidikan Tata Boga dan Teknologi, 1(3), 171-178.

Sugiyono. 2010. Metode Penelitian Kualitatif Kuantitatif dan R&D. Yogyakarta: Alpabeta

Sugiyono. 2012. Metode Penelitian Kuantitatif Kualitatif Dan R&D. Bandung:: Alfabeta

Universitas Negeri Padang. 2015. Buku Panduan Akademik UNP 2015 Padang: UNP Pres


Full Text: PDF

DOI: 10.24036/jptbt.v2i2.140
10.24036/jptbt.v2i2.140

Article Metrics

Abstract View : 113 times
PDF : 43 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 mifathul nurul huda

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.