Uji Organoleptik Dodol Jagung
(1) Universitas Negeri Padang
(2) Universitas Negeri Padang
(*) Corresponding Author
Abstract
Corn was an agricultural product whose production continues to increase in indonesia, including in west sumatra. Corn was varied into food products. The corn content was quite high compared to other food ingredients. The used of corn in dodol processing will added to the selling value and nutrition of dodol. This studied discusses analyzing the used of 300 gr, 350 gr, and 400 gr corn on the quality of shape, color, aroma, texture and taste of dodol. This typed of researched was pure researched using a one-factor complete researched method. The typed of data used was primary data obtained directly from 6 panelists obtained with the organoleptic test format. The results showed that nothing affected the quality, color, aroma, texture, and taste. The best researched results on training the used of corn as much as 400 gr.
Keywords
References
Abdullah, Syahrial, N. Hasan, Hardiyanto, dan R. Wulandari. 2015. Inovasi Teknologi Spesifik Lokasi Mendukung Peningkatan Produksi Jagung di Sumatera Barat. Jakarta Selatan: IAARD PRESS.
Agato dan Narsih. 2011. Pengembangan hasil pertanian (jagung) menjadi produk susu jagung dan kerupuk jagung. Jurnal Teknologi Pangan, 2(1): 86-94.
Alyanti, Patang, Nurmila. 2017. Analisis Pembuatan Dodol Berbahan Baku Tepung Melinjo dan Tepung Beras Ketan. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian. 3.
Badan Pusat Statistik. 2018. Luas Panen Jagung menurut Provinsi. Jakarta Pusat: Badan Pusat Statistik.
Badan Penelitian dan Pengembangan Pertanian. 2012. Aneka Olahan Jagung. Jakarta: IAARD Press.
Basito. 2009. Sifat Fisik, Kimia, dan Organoleptik pada pembuatan Dodol yang disubstitusi dengan Wortel (Daucus carota, Linn). Jurnal Teknologi Pangan. 2 (2).
Breemer, Rachel, Febby J. Polnaya, C. Rumahrupute. 2010. Pengaruh Konsentrasi Tepung Beras Ketan Terhadap Mutu Dodol Pala. Jurnal Budidaya Pertanian. 6 (1).
Direktorat Jenderal Kesehatan Masyarakat. 2018. Tabel Komposisi Pangan Indonesia. Direktorat Gizi Masyarakat.
Dwi, E., A. Faridah., dan Ernawati.2019. Pengembangan Produk Sala Lauak dengan Teknik Gelatinisasi. Jurnal Ilmu Sosial dan Humaniora.8 (2): 260-267.
Faridah, A. R. holinesti, M. azhar, N. Cahyani and D. Syukri. 2020. The Optimization of Recipe on the Production of Natural Jam from the Peel of Dragon Fruit (Hylocereus polyrhizus). Pakistan Journal of Nutrition. 19 (4): 212-216. DOI: 10.3923/pjn.2020.212.216.
Faridah, A. 2019. The effect of Water extract of Brown Seaweed on the Characteristic of Jelly Candy as a Functional Food. International Journal of Research and Review. 6 (11).
Faridah, A. 2018. Teknologi Pangan. Solok Sumatera Barat: CV. Berkah Prima.
Faridah, A., Yuliana, dan R. Holinesti. 2013. Ilmu Bahan Pangan Bersumber dari Nabati. Jakarta Selatan: Gifari Prasetama.
Julfan, N. Harun dan Rahmayuni. 2016. Pemanfaatan Kulit Pisang Kepok (Musa Paradisiaca Linn) dalam Pembuatan Dodol. Jom Faperta. 3 (2).
Lalujan, L. E., G.S. Suhartati Djarkasi, T. J. N. Tuju, D. Rawung, dan M. F. Sumual. 2017. Komposisi Kimia dan Jagung Lokal Varietas Manado Kuning sebagai Bahan Pangan Pengganti Beras. Jurnal Teknologi Pertanian, 8 (1): 47-54.
Nasaruddin N.L., ChinY.A., dan Yusof. 2012. Pengaruh Pengolahan di Instrumental tekstur Sifat Tradisional Dodol Menggunakan Kembali Ekstrusi. Int Journal Food Pro. 15 (3): 495–506.
Salli, M. K. 2015. Hasil Tumpang Sari Jagung (Zea mays L) dan Kacang Merah (Phaseolus Vulgaris L) Pada Jarak Tanam Jagung yang Berbeda. Tesis, 15 (1): 57-62.
Setiavani, Gusti, Sugiyono, A. B. Ahza, dan N. E. Suyatma. 2018. Teknologi Pengolahan dan Peningkatan Nilai Gizi Dodol. Artikel. 27 (3): 225-234.
Supiani, S. W., dan M. Syukri. 2016. Analisi Organoleptik Dodol Pisang Raja (Musa Paradisiaca L) Dengan Substitusi Tepung Wikau Maombo. Jurnal Sains dan Teknologi Pangan. 1(1): 24-30.
Wahyuni, R. 2012. Pemanfaatan Buah Naga Super Merah (Hyocereus Costaricensis) dalam Pembuatan Jenang dengan Perlakuan Penambahan Daging Buah yang Berbeda. Jurnal Teknologi Pangan. 4 (1).
Wati, M. dan R. Holinesti. 2019. Analisis Kualitas Dodol Ekstrak Kulit Buah Naga Merah. Jurnal Kapita Selekta Geografi. 2(8): 107-117.
Winarno, F. G. 2004. Kimia Pangan dan Gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.
DOI: 10.24036/jptbt.v1i2.16
Article Metrics
Abstract View : 1470 timesDownload; PDF : 477 times
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2020 ayu citra ananda
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.