The Effect Of Brown Sea Extract Subsitution On Chicken Sausage Afkir Quality

Nurhayani Nurhayani(1), Rahmi Holinesti(2*),

(1) Universitas Negeri Padang
(2) Universitas Negeri Padang
(*) Corresponding Author




Abstract

The background of this research is that there is no utilization of brown seaweed and chicken afkir. Brown seaweed is still called a useless plant along the Nirwana beach located in the Bungus area of Padang City. Chicken afkir are laying hens that are no longer productive for laying eggs because these chickens are old. This study aims to analyze the effect of 5ml, 10ml, and 15ml brown seaweed extract substitution on the quality of chicken afkir sausage in terms of  shape, color, aroma, texture and taste. This type of research is an experiment using the Randomized Complete Design method. The type of data used is primary data obtained directly from 5 trained panelists by filling in the organoleptic test format. Data analysis using ANAVA. If there is a significant effect, then proceed with the Duncan test. The results showed that there was no substitution effect of brown seaweed extract on the quality of the shape, color, aroma, texture and taste of the chicken afkir sausage. The best research results are on the use of tempe flour as much as 5% (X1) on the quality of the shape, color, aroma, texture and taste of the chicken afkir sausage.


Keywords

Brown Seaweed, Sausage, Chicken Afkir, Quality

References

Anggraeni, D. A., Widjanarko, S. B., & Ningtyas, D. W. (2014). PROPORSI TEPUNG PORANG (Amorphophallus muelleri Blume): TEPUNG MAIZENA TERHADAP KARAKTERISTIK SOSIS AYAM [IN PRESS JULI 2014]. Jurnal Pangan dan Agroindustri, 2(3), 214-223.

BARIKAH, R. R. Pengaruh Pemberian Food Art Bergizi Terhadap Nafsu Makan Anak Kelompok A di ra Man 2 Kecamatan Patrang Kabupaten Jember Tahun Pelajaran 2018/2019 (Doctoral dissertation, Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan.

BARIKAH, R. R. Pengaruh Pemberian Food Art Bergizi Terhadap Nafsu Makan Anak Kelompok A di ra Man 2 Kecamatan Patrang Kabupaten Jember Tahun Pelajaran 2018/2019 (Doctoral dissertation, FAKULTAS KEGURUAN DAN ILMU PENDIDIKAN).

Buckle, K. A., Edwards, R. A., Fleet, G. H., and Wooton, M. 1987. Ilmu Pangan. Universitas Indonesia.

Consalesius, dkk. 1978. “Pengkajian Residu Tetrasiklin dalam Daging Ayam Pedaging, Ayam Kampung dan Ayam Petelur Afkir yang Dijual di Kota Kupang”. Jurnal. Universitas Nusa Cendana

Farida, R., & Nisa, F. C. (2014). EKSTRAKSI ANTOSIANIN LIMBAH KULIT MANGGIS METODE MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION (LAMA EKSTRAKSI DAN RASIO BAHAN: PELARUT)[IN PRESS APRIL 2015]. Jurnal Pangan dan Agroindustri, 3(2), 362-373.

Fenita, Y., Mega, O., & Daniati, E. (2009). Pengaruh Pemberian Air Nanas (Ananas cosumus) terhadap Kualitas Daging Ayam Petelur Afkir. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 4(1), 43-50.

Firdaus M, Astawan M, Muchtadi D, Wresdiyati T, Waspadji S, Karyono SS. 2012. Toksisitas akut ekstrak metanol rumput laut cokelat Sargassum echinocarpum. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 15(2): 148-155. Firdaus M, Astawan M, Muchtadi D, Wresdiyati T, Waspadji S, Karyono SS. 2012.

Toksisitas akut ekstrak metanol rumput laut cokelat Sargassum echinocarpum. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 15(2): 148-155.

Firdaus M. 2013. Indeks aktivitas antioksidan ekstrak rumput laut cokelat (Sargassum aquifolium). Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 16(1): 42-47. Firdaus M. 2013. Indeks aktivitas antioksidan ekstrak rumput laut cokelat (Sargassum aquifolium). Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 16(1): 42-47..

Fitri, I., Faridah, A., & Holinesti, R. (2018). PENGARUH PENAMBAHAN EKSTRAK RUMPUT LAUT COKLAT TERHADAP KUALITAS ES KRIM. E-Journal Home Economic and Tourism, 15(2).

Fridayati, L., Holinesti, R., Faridah, A., & Syarif, W. (2017). ANALISIS KUALITAS SALA TERASI. Jurnal Teknologi Pertanian Andalas, 21(1), 22-27.

Rezi, E. (2019). Karakterisasi Proses Pengolahan dan Mutu Berbagai Jenis Rendang (Belut, Lokan, Telur, Itik Afkir dan Ayam Afkir) (Doctoral dissertation, Uniersitas Andalas).

Sudarmadji, S., Haryono, B., Suhardi. 1997. Prosedur Analisa untuk Bahan Makanan dan Pertanian. Penerbit Liberty, Yogyakarta

Sudjatinah, S., & Wibowo, C. H. (2018). PERBEDAAN PENGARUH PEMBERIAN ANGKAK DALAM PEMBUATAN SOSIS AYAM TERHADAP SIFAT FISIK DAN ORLAB. Jurnal Pengembangan Rekayasa dan Teknologi, 13(2), 65-71.

Suryaningsih, W. (2013). Karakterisasi Sosis Ayam Dengan Penambahan Edamame Sebagai Bahan Substitusi. Jurnal Ilmiah Inovasi, 13(3).

Wardani, W. D. (2008). Isolasi dan Karakterisasi Natrium Alginat dari Rumput Laut Sargassum Sp untuk pembuatan bakso ikan tenggiri (scomberomus commerson).

Wahyu Suryaningsih. 2013. “Karakterisasi Sosis Ayam dengan Penambahan Edamame sebagai Bahan Substitusi. Politeknik Negeri Jember.

Zuhri, R., Faridah, A., & Holinesti, R. (2018). PENGARUH SUBSTITUSI EKSTRAK RUMPUT LAUT COKLAT TERHADAP KUALITAS PERMEN JELI. E-Journal Home Economic and Tourism, 15(2).


Full Text: Download; PDF

DOI: 10.24036/jptbt.v1i2.31
10.24036/jptbt.v1i2.31

Article Metrics

Abstract View : 786 times
Download; PDF : 305 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 Nurhayani Nurhayani

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.